web analytics

Nederlandse consumentenvertrouwen blijft gelijk

Uit een recente publicatie van het CBS blijkt dat het consumentenvertrouwen deze maand op hetzelfde niveau blijft als in oktober. In beide gevallen was het vertrouwen namelijk 23. Het consumentenvertrouwen ligt deze maand een flink stuk hoger dan in de afgelopen jaren. Het gemiddelde van de afgelopen jaren was -3. De recordhoogte is 36 en werd bereikt in januari 2000, terwijl de recordlaagte van -41 werd bereikt in maart van 2013.

Het consumentenvertrouwen is de gemiddelde score die over twee hoofdonderwerpen en enkele subonderwerpen wordt berekend. De twee hoofdonderwerpen zijn het oordeel over het economische klimaat en de koopbereidheid. Het oordeel over het economische klimaat is weer onderverdeeld in het oordeel over de afgelopen 12 maanden en het oordeel over de komende 12 maanden. De koopbereidheid bestaat dan weer uit het oordeel over de financiƫle situatie in de afgelopen en de komende 12 maanden, alsmede in hoeverre de tijd als gunstig wordt bestempeld voor grote aankopen. Het oordeel over het economische klimaat mag dan iets verslechterd zijn, aan de koopbereidheid is niets veranderd. Vandaar dat de score voor het consumentenvertrouwen niet gedaald is in de maand november ten opzichte van oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *