web analytics

Grote stijging aantal bedrijven in 2017

Over heel 2017 zijn er veel nieuwe bedrijven opgericht, zo meldt het CBS. Er blijken namelijk 170.000 nieuwe bedrijven te zijn opgericht, waarvan het overgrote merendeel (94% om precies te zijn) uit eenmanszaken bestaat. Er werden in 2017 echter ook 95.000 bedrijven opgeheven. Bij het aantal oprichtingen ging het om het hoogste aantal sinds 2009, terwijl het bij het aantal opheffingen zelfs om het laagste aantal ging sinds 2008. Per saldo zijn er in 2017 dus ruim 73.000 bedrijven bijgekomen in Nederland. Vooral managementadviesbureaus, bedrijven in de onderwijssector en de detailhandel zijn populair.

Dat het aantal opgerichte bedrijven vooral uit eenmanszaken bestaat, is geen toeval. Onder eenmanszaken verstaan we alle bedrijven met maar één werkzame persoon, ongeacht de rechtsvorm. Hieronder vallen dus ook veel freelancers, wat nog steeds een populaire bron van inkomsten is. Freelancers lopen echter veel risico’s. Zo zijn zij niet verzekerd, bouwen zij geen pensioen op én moeten zij vaak lang wachten op hun betalingen. Veel freelancers overwegen daarom de payrolldienstverlening. Ook voor freelancers kan deze dienstverlening voordelig zijn, mede doordat het debiteurenrisico bij het payrollbedrijf ligt.